Zdrowie

Własnej roboty czy ze sklepu – jaki olej będzie lepszy?

Tłuszcze mają ogromne znaczenie w codziennym żywieniu, zatem warto zaplanować ich tłoczenie we własnym zakresie. Jak zawsze mieć w kuchni najlepszy produkt? Zajmie się tym wyciskarka do oleju, która okazuje się być prostym przyrządem.

Tłuszcze – kluczowy element diety

Potrzebujemy wielu tłuszczów – to ważne źródło sił witalnych i dostarczyciel ważnych składników mineralnych i organicznych, przekładających się na dobre poczucie witalności oraz kondycję fizyczną. Towarzystwa tłuszczy wymagają składniki mineralne i witaminy, dla których samodzielnie wytłoczony olej okazuje się optymalnym komponentem. Jeśli zastanawiasz się, jaki sprzęt rzeczywiście wzbogaci Twój jadłospis, wyciskarka do oleju musi dostać się na tę listę. Co istotne, jej koszt zwróci się po kilkunastu tygodniach użycia. Wyciskając tłuszcz roślinny możesz wykorzystać gotowe przepisy lub na własn rękę dobierać składniki. Szczególnie wartościowy jest olej tłoczony na zimno, ponieważ nie wymaga obróbki cieplnej, co powoduje, że jest on specjalnym źródłem fitosteroli, kwasów tłuszczowych, flawonoidów czy witamin.

Wyciskarka do oleju – dlaczego tłuszcze domowej roboty są lepsze?

Przemysłowa technologia tłoczenia oleju. Dowolny surowiec roślinny zostaje do końca wytłoczony, tak by nie było żadnych strat czy marnowania nasion lub łodyg. Niezależnie od tego producenci dodają szereg chemicznych dodatków, które gwarantują dłuższą datę do użytku czy środków polepszających klarowność. W licznych przypadkach oddziela się części płynne i stałe za pomocą specjalnych rozpuszczalników. Możesz tego uniknąć i do tego celu została wymyślona wyciskarka do oleju. Ich wytworzenie w domu nie przysparza jakichkolwiek kłopotów. Wystarczą słonecznik, siemię, wiórki kokosowe, orzechy, rzepak, pestki dyni, sezam, mak i ciekawe połączenie nadaje się do dalszego kucharzenia. Główne znaczenie ma wartość wykorzystanych produktów oraz odpowiednie przechowywanie gotowego produktu, wystawionego na szybkie utlenianie.

Wyciskarka do oleju okazuje się nie tylko wytrzymała i łatwa w użyciu, ale także uzyskane z niej oleje są doskonałe dla ludzkiego organizmu, dlatego że nie zawierają żadnych ulepszaczy czy sztucznych dodatków. Pozwala tworzyć smaki, aromaty i zawartość odpowiednią dla wymagań dietetycznych człowieka. Maszyna do wyciskania w twojej kuchni to nadzwyczaj opłacalna inicjatywa – zakup błyskawcznie się zwraca, jeśli nie będziesz kupować coraz droższego butelkowanego oleju.